Logo
Logo

Zomertips: 10 x veilig met de auto op vakantie

De vakanties zijn begonnen. Vanwege de corona verkiezen we massaal een autovakantie boven een vliegvakantie. Waar moet je op letten voordat je met de auto op vakantie gaat? Wij hebben 10 praktische tips voor je.

1. Begin op tijd met de voorbereiding

Ieder jaar gebeurt het dat wij worden gebeld met de vraag of de auto nog even nagekeken kan worden. Of dat beurtje nog snel even gedaan kan worden want eind van de week gaan we op vakantie. Wij proberen iedereen daarin te helpen, maar plan de afspraak bij voorkeur 3 weken voor vertrek. Wist je dat je met de Mobiliteit ten top pas een gratis zomercheck bij ons kunt aanvragen?

2. Kijk tijdig naar een andere auto

Ieder jaar zien we tegen de zomer de vraag naar ruime auto’s zoals cross-overs en stationwagens weer toenemen, logisch immers iedereen wil met die nieuwe auto op vakantie. Ga je dus in juli kijken, grote kans dat het aanbod dan al flink kleiner is en dat iemand anders met die door jou felbegeerde auto rond rijdt. Ons advies is om rond mei te gaan rondkijken naar een goede occasion, er is dan nog aanbod genoeg en je hoeft niet te veel concessies aan je wensen te doen.

3. Check voor vertrek je verzekeringen

Vakantie doe je voor je plezier en ontspanning en je wilt het vooraf goed geregeld hebben mocht er onverhoopt wat misgaan. Mocht er wat zijn dan wil je zeker niet op dat moment nog uit moeten zoeken wat je moet doen. Check dus voor vertrek of je een reisverzekering hebt die geschikt is voor je reisdoel, of je pechhulp nog geldig is (bij de Mobiliteit ten top pas is dat bij ons bekend als je het niet zeker weet) en of je de juiste verzekering voor auto (en caravan/vouwwagen) hebt.

4. Check de bandenspanning

De auto die het hele jaar door in Nederland voor kortere tripjes gebruikt wordt, gaat in de zomer ineens volgepakt eventueel met aanhanger/vouwwagen of caravan aan de haak naar een omgeving waarbij er veel meer van de techniek gevraagd wordt. Denk aan bergen, hoge temperaturen, files etc. Zorg voordien dat de vloeistoffen op pijl zijn en zet de bandenspanning net wat hoger. De wrijving is dan lager, de motor hoeft minder hard te werken en het brandstofverbruik is lager.

5. Neem de reservesleutel mee

Ieder jaar worden we ook wel eens gebeld door klanten met de melding dat ze de autosleutel kwijt zijn of dat deze gestolen is. Er lastig, zeker wanneer je bijvoorbeeld in Zuid-Spanje zit. Neem bij voorkeur in een andere tas/jaszak de reservesleutel van de auto mee. Ter plaatse een sleutel bij maken kan, maar is niet makkelijk en zeker niet voordelig.

6. Apple carplay /Android auto

Inmiddels is een groot gedeelte van de mensen gewend aan een auto met navigatie. Ondanks het updatebeleid van de fabrikant kan het altijd voorkomen dat wegen in tussentijd veranderd zijn. Met een goede voorbereiding weet je dan welke richting je op moet, maar voor bezitters van een wat jonger model auto is er nog een andere optie; De nieuwe AVN systemen kunnen overweg met de navigatie app in jou telefoon. Heb je een Iphone, dan heet dat Apple Carplay en werkt het nagenoeg altijd na het aansluiten van het usb kabeltje in de poort van de auto. Met Android ligt het iets lastiger, deze staat niet standaard in je telefoon en ook niet in de playstore. Op internet is voldoende uitleg te vinden over hoe te installeren.

7. Zorg voor vermaak onderweg

Reis je met kinderen? Grote kans dat ze zich geen 12 uur zelf vermaken. Doen ze dat wel? Gefeliciteerd; jouw redacteur is jaloers. Maar uitgaande dat ze dit niet doen, denk hier voor vertrek over na. Neem documentatie of kleine cadeautjes mee voor onderweg. Niet pedagogisch verantwoord, maar wel een hele prettige: heb je een tablet met Netflix of aanverwant? Download vooraf een paar uur aan films of series naar de tablet om overmatig gebruik van de databundel te voorkomen.

8. Neem tijdig pauze

Ook dit lijkt logisch is deze is het meest van toepassing voor de terugweg. De vakantie is voorbij, het verkeer schiet niet op, het humeur van je medepassagiers is ook niet om over naar huis te schrijven en je wilt naar huis. Na 2 uur een kwartier pauze kost je misschien een uur extra reistijd overall, maar kan je een ongeluk schelen.

9. Denk mee met de techniek

Zoals hierboven beschreven is wordt de auto ineens heel anders belast dan “normaal”. Nu kunnen moderne auto’s echt wel wat hebben, maar merk je dat de auto het bijvoorbeeld berg op zwaar heeft? Sla het schakeladvies van de indicator maar over en zorg voor voldoende toeren voor de motor. Een te hoge versnelling/laag toerental zorgt er voor dat o.a. de oliepomp langzamer draait en de auto meer moet zwoegen. Merk je dat de motor erg warm wordt? Zet een raampje open en de airco uit. Met de kachel wat hoger is het wellicht binnen wat minder aangenaam, maar voorkom je wel motorschade.

10. Maak de reis een deel van je vakantie

We kennen er allemaal wel één, de buurman of oom die jou tijdens de verjaardag vol trots vertelt dat hij in een recordtijd van 8 uur naar zijn bestemming is gereden. Complimenteer hem met zijn prestatie. Stel dat jij dit niet doet en wel eens extra stopt of iets minder hard rijdt, dan kan je dit zomaar een uur van je vakantie kosten. Dat uur ga je echt achteraf niet missen. Je kan de reis ook deel van je vakantie maken, rijd je in 1 dag? Een uur inlopen op de aankomsttijd van de TOMTOM heeft niks met uitrusten en vakantie te maken. Ga bijvoorbeeld een dag eerder weg en stop halverwege voor een extra nachtje. Het geeft veel minder stress en druk om op tijd aan te komen.  Je komt uitgerust op je bestemming en eigenlijk is jouw vakantie al eerder begonnen.